Săptămâna ta de #supertata Nr.6 | Anti-Halloween, Matei și mâncarea, Modern Dads și un prompt pentru AI dedicat taților
|Share cu un tată| 3 minute de suport ca să fim niște tați din ce în ce mai buni. Săptămână de săptămână.
Bine ai (re)venit la DadsAround Toolkit!
În fiecare vineri trimit către tine 7 idei practice de cum să ne facem „meseria” de tată în săptămâna ce urmează.
Le-am împărțit pe zile. Ordinea nu contează.
Ziua 1
Este despre următoarea ediție DadsAround Sessions. Am setat întâlnirea dintre tați pentru 20 noiembrie de la ora 18:00, ca de obicei la Centrul Eka. Primul și singurul workshop lunar de parenting pentru tați, facilitat de 2 tați, 100% gratuit din România. Fii prezent la acest eveniment și vom putea lucra împreună pe problemele specifice cu care te confrunți.
Am lăsat un review de la un tată care a venit la ultima ediție, după ce a aflat despre eveniment pe LinkedIn. Dacă știi un tată căruia i-ar prinde bine o astfel de întâlnire, te rog spune-i și lui.
Află mai multe detalii despre eveniment aici.
Ziua 2
Este despre următorul LIVE. Din motive obiective am fost nevoiți să amânăm cu o săptămână ediția programată pentru miercuri, 30 octombrie. Deci, următorul DadsAround LIVE are loc miercuri, pe 6 noiembrie, de la ora 13:00. Ne întâlnim să continuăm discuția despre efectele pozitive ale jocurilor digitale asupra copiilor.
În ediția precedentă a DadsAround LIVE – live-urile bilunare în care dezbatem câte un articol științific care să ne ajute să înțelegem cum facem să fim tați mai buni – am acoperit prima jumătate din raportul UNICEF-Innocenti "Inovație Responsabilă în Tehnologie pentru Copii: Jocul și Bunăstarea Copilului".
Ziua 3
Este despre Halloween. Ei bine, eu nu sunt cel mai mare fan al acestei sărbători. Dar înțeleg, este o distracție pe măsură pentru băiatul meu. Înțeleg interesul pentru a cocheta cu frica și pofta pentru dulce intens amplificată în toată tevatura comercială care înconjoară această „sărbătoare”.
Copilul meu a fost destul de supărat pe mine că nu am decorat toată casa cu fantome și dovleci scobiți. Și nu înțelegea cum pot eu să nu sărbătoresc Halloween, când toată lumea face asta. Ei bine, i-am explicat că am făcut în așa fel încât să ajungem la un eveniment cu tematica de Halloween pentru că știu că lui îi place, dar că eu nu sărbătoresc acest moment din an.
Băi tată, ce încerc să-ți zic este că e ok, ai voie să ai păreri nepopulare. Cât timp cauți să explici și să te gândești empatic la copilul tău, cred că e ok și să închizi ușa unor sărbători care intră uneori cu forța în viețile noastre pentru că „așa se face”. Sunt pentru a fi sincer, asumat, dar cu blândețe.
Ziua 4
Este despre un nou eveniment Modern Dads dedicat taților. Nouă ne este drag de această comunitate de tați și îi felicităm pentru toate eforturile pe care le fac pentru tați de ani de zile.
Am rugat-o pe Sofia Frunză, omul de bază din spatele evenimentelor acestei comunități, să ne facă atenți când are loc evenimentul Modern Dad’s Challenge, fiindcă ne-am gândit că există tați care citesc acest NL și care ar putea fi interesați.
Așadar, evenimentul are loc pe 6 noiembrie și se cheamă „Hey, Modern Dad!” Ediția aceasta explorează provocările legate de perioada preadolescenței și adolescenței copilului. Evenimentul are loc la Hotel Internațional București, iar participarea este gratuită. Trebuie doar să completezi formularul de înregistrare.
Înscrie-te și află mai multe detalii aici.
Ziua 5
Este despre Matei vorbind despre ciocolată 😊 Invitat la un podcast nou pe nume B’Art of Living, realizat de Diana Bart, Matei vorbește despre psihologia mâncatului și despre cum înțelegerea ei ne poate schimba viața. Matei vine cu explicații științifice, fiziologice, emoționale, cu exemple, exerciții și sfaturi care ne ajută enorm, astfel încât să nu ne mai lăsăm ghidați de anumiți sabotori emoționali.
Urmărește întregul episod aici.
Ziua 6
Este despre cum să te uiți la legacy. Ce lași în urmă poate fi un motor foarte puternic de motivație. Sunt miliardari în SUA care plătesc milioane de dolari pentru a le apărea numele pe pereții unor facultăți de prestigiu global, precum Stanford. Ce nu știam eu este că acele nume se înlocuiesc periodic cu altele care trec prin același proces.
Într-un episod relativ recent din Huberman Lab am descoperit o perspectivă foarte interesantă asupra viitorului de la futurologul american Ari Wallach. Acesta spune că ceea ce rămâne după noi este amprenta pe care o lăsăm pe cei din viața noastră.
Poți urmări episodul aici.
Ziua 7
Este despre un prompt care să te ajute să afli mai multe despre parenting. Expediția mea fascinantă în lumea minții, că e vorba de facultatea pe care o termin în vară sau masterul pe care l-am început în paralel, m-au adus mai aproape de cogniția umană din spatele Inteligenței Artificiale.
Este o temă separată la care lucrez cu pasiune sub mai multe forme, una fiind workshop-ul realizat împreună cu Matei, AI Anxietate.
Cum se leagă toate astea de acest Newsletter săptămânal? Printr-un prompt pe care te invit să-l folosești și apoi să te întorci la noi cu o părere despre răspunsul primit.
Folosește prompt-ul de mai jos și scrie-ne ce ți-a răspuns AI-ul!
Prezintă-mi un rezumat clar și concis al celor mai importante cinci școli de gândire în parenting, toate documentate științific și validate prin studii recente, care au demonstrat rezultate pozitive în îmbunătățirea relațiilor dintre părinți și copii. Pentru fiecare școală de gândire, include următoarele detalii:**
1. Numele și o descriere scurtă a abordării:
Ideile principale și principiile de bază ale fiecărei școli de gândire.
2. Exemple practice:
Un exemplu de situație aplicabilă și cum ar răspunde părintele într-un mod specific acelei teorii.
3. Beneficii demonstrate științific:
Efecte pozitive observate în studii recente (de exemplu, dezvoltare emoțională, performanță școlară, sănătate mintală), eventual comparate cu alte abordări.
4. Posibile limitări:
Orice limitare cunoscută, eventual identificată în cercetările recente sau specifică unui anumit context cultural ori de dezvoltare.
5. Resurse suplimentare:
Recomandă cărți, articole sau resurse digitale pentru părinți, în funcție de fiecare teorie, pentru a explora în profunzime și a aplica conceptele prezentate.
Intră în comunitatea DadsAround
Mențiuni tehnice
*Nimic din ce recomandăm aici nu este rezultatul vreunei colaborări. Dacă se va schimba asta, vom anunța în mod transparent și în detaliu.
Despre DadsAround
DadsAround este un proiect de parenting pentru toți tații care vor să afle cum să fie mai buni. A fost fondat în 2023 de Ioan Ungureanu, dintr-o nevoie personală de a înțelege cum faci să devii un super tată.
Proiectul este facilitat de 2 tați
Ioan Ungureanu, fondator DadsAround, Communication Product Developer la pastel
Specialist în comunicare, cu peste 7 ani de advertising, 2 de marketing digital și marketing politic, 3 ani de jurnalism și 5 ani de turism. Licențiat și cu master în Jurnalism. Pasionat de știința minții și de AI. Student la a doua facultate, Psihologie și Științe Cognitive, la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității București. Student la Masterul Psihologie Educațională și Consiliere Psihologică din cadrul aceleași facultăți. Cadru didactic asociat la FCRP, predând în engleză cursul Making Media: Editing and Design.
Matei Stănculescu - co-fondator Centrul Eka, psihoterapeut, coach
Matei Stănculescu este psihoterapeut, coach & trainer, specialist CIPRA și co-fondator al Centrului Eka, hub de wellbeing, psiho-educație și dezvoltare personală. Cu peste 15 ani în practica privată, consiliere psihologică și vocațională, dar și în managementul stresului, timpului, detectarea și dezvoltarea abilităților de leadership, Matei s-a specializat și în mental fitness training, public speaking, managementul eșecului, al crizei și al schimbării.
Îți mulțumesc pentru că și tu crezi în decizia de a fi #SuperTata.