La 47 de ani, Bogdan Putinică este Country Manager Microsoft România și Moldova, funcție pe care o ocupă din noiembrie 2021. Ce înseamnă asta ca amploare? România este a doua țară ca număr de angajați pentru Microsoft în Europa continentală, după Irlanda, având circa 2000 de angajați.
Cariera lui Bogdan te pune rapid pe scaun, probabil de-aia m-am asigurat că stau jos bine înainte să începem să înregistrăm acest episod. Mai jos vă arăt de ce spun asta.
Înainte de Microsoft, Bogdan Putinică a fost Senior Vice President al grupului suedez Enea – furnizor global de soluții de telecomunicații și securitate cibernetică.
Ca antreprenor, în 2000 creează alături de partenerul său de afaceri compania IP Devel – unul dintre start-up-urile de tehnologie cu cea mai rapidă ascensiune din industria de profil din România. Ca să vă faceți o idee, sub conducerea sa, IP Devel a ajuns la o cifră de afaceri de 3,5 milioane de euro, fiind și prima companie IT românească care pătrunde pe piețele asiatice.
Pasul dinspre antreprenoriat spre „angajat” are loc în momentul în care invitatul nostru decide să ocupe un loc în conducerea companiei Adecco IT, după ce aceasta a achiziționat o cotă din pachetul de acțiuni al IP Devel. Aici, Bogdan Putinică a facilitat dezvoltarea afacerilor grupului pe piețele internaționale.
Cum este CEO-ul Microsoft România în rolul de tată
Dar la DadsAround Podcast, Bogdan a venit în rolul extrem de important pe care îl are acasă, ca tată.
CEO-ul Microsoft România și Moldova este unul dintre cei mai ocupați oameni din această țară și cu toate astea și-a făcut timp să stea aproape 2 ore alături de noi într-o discuție care nu este despre tehnologie. Sau nu în mod direct.
Nu, nu am vorbit despre Microsoft din perspectiva pe care o cunoaștem cu toții încă de la prima versiune a Windows 95.
Și nu, nu a venit să ne vorbească despre proaspătul lansat în România Microsoft Copilot.
Nu, nu am vorbit despre AI, sau nu în felul în care te-ai aștepta în contextul unui interviu cu liderul filialei din România și Moldova a uneia dintre cele mai valoroase companii din lume.
Am vorbit despre tați, despre copii și despre relația dintre ei
Despre conexiunea dintre un tată și copilul lui.
Despre cum să faci diferența între tehnologie și dependența de ecran.
Despre terapie.
Despre relații.
Despre familie și familii.
Românii, „fremenii” din IT-ul global?
Am discutat despre cum românii sunt văzuți ca problem-solverii IT-ului mondial, dar și cum numărul uriaș de IT-iști români extrem de pricepuți a dus și poate duce țara înainte.
Bogdan ne-a povestit cum a început drumul lui în lumea calculatoarelor, dar și cum decizia de a face informatică nu a fost neapărat una ghidată de viziune, ci de atracția pentru acest domeniu.
„Pe vremea aia, în România socialistă, exista HC95. HC95, care este o clonă de Spectrum, mă rog, un calculator britanic, e o clonă de Spectrum cu un procesor minuscul, cu o memorie de 64 de kilobiți, care, în termeni prezenți, este cam câtă memorie consumă, ce să zic... poate un mail mai mic, așa, mai scurt. Deci ăla era un calculator pe vremea aia cu jocuri, pentru că programe nu intrau în România, doar jocuri pe calculator, pe casete, cu casetofon frumos, cu firicele băgate în mufele de box, le cuplai la calculator și mi aduc și acum aminte... Credința pe care o aveam că dacă stau cu mâna pe casetofon, intră jocul. Pentru că jocul făcea... avea un sunet așa, știi, isteric. Și evident, caseta pe care o împrumutase jumătate de cartier, care era copiată la a 15-a mână. Mă rog, dar dacă stăteam cu mâna pe casetofon, aveam un casetofon. Pe vremea aia era un privilegiu să ai dublu casetofon. Avea două zone de alea de casete. Și stăteam cu mâna pe zona din stânga, unde ușița se bălăngănea așa un pic, dar de acolo intrau jocurile.”
Am discutat despre ce tip de educație primește un copil care ajunge CEO-ul unei companii ca Microsoft România, dar și despre cum gestionează Bogdan tehnologia și relația tată-copil.
Timpul petrecut cu copiii și implicarea ca tată
Ne-a povestit despre cum se raportează el la importanța timpului petrecut cu copiii lui și despre cât de mult preț pune pe calitatea timpului petrecut împreună.
Bogdan ne-a spus că educația și valorile transmise de părinți sunt esențiale și că felul în care se comportă cu copiii lui pleacă de la acest aspect.
Bineînțeles că CEO-ul Microsoft România este conștient de provocările parenting-ului modern, despre relația dintre tehnologie și educație, dar și despre diferența dintre educația formală și cea autodidactă.
Despre divorț, cu CEO-ul Microsoft România și Moldova
Am atins și subiectul divorțului și impactul pe care îl poate avea asupra relațiilor familiale, dar și despre autonomie și responsabilitate în copilărie.
„…mi se pare că am câștigat o relație cu copilul meu, ca urmare a divorțului. Asta a fost pentru mine rezultatul pentru care am tras… am citit, am fost la terapie, am întrebat oameni mai deștepți decât mine cum să fac și unde ar trebui să fiu atent. Și a fost un efort foarte conștient de a… mergem mai departe, dar nu mergem mai departe cu piciorul rupt, ci mergem mai departe cu bine, cu zâmbet, să creștem, să avem liniște, emoții, bucurii și așa mai departe.”
Sunt norocos să fi fost parte dintr-o discuție excepțional de caldă, autentică, valoroasă, necesară și cât se poate de savuroasă.
Și sunt extrem de recunoscător pentru susținerea și sprijinul pe care ni le-ai arătat, Bogdan!
Share this post