România este pe primul loc între 44 de țări la consumul problematic de social media - Ultimul DadsAround LIVE din 2024

22% dintre copiii și adolescenții de 11-15 ani din România consumă social media chiar până la nivel de dependență. Dar ce înseamnă asta?

În ultimul #DadsAroundLIVE din 2024, ne-am dorit să ne uităm la concluziile unui studiu important realizat de Organizația Mondială a Sănătății.

Conform datelor OMS (din studiul HBSC), 22% dintre acești tineri prezintă simptome similare unui sevraj psihologic atunci când le este restricționat accesul la telefon sau la rețelele sociale.

Fenomenul se traduce prin dificultatea de a opri folosirea telefonului, pierderea interesului pentru școală sau activități în aer liber, probleme de somn, insomnii, sentimente de tristețe și anxietate atunci când nu pot intra online.

Tema studiului

Utilizarea social media și gaming-ul digital la adolescenți în Europa, Asia Centrală și Canada.

Obiectivul studiului

Identificarea impactului utilizării social media și a gaming-ului asupra sănătății și comportamentelor tinerilor.

Metodologia

Studiu bazat pe sondaj HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) din 2021/2022, utilizând scale standardizate pentru categorii precum utilizare problematică a social media și gaming.

Eșantionul studiului

279.117 tineri (11, 13, 15 ani) din 44 de țări/regiuni.

Principalele concluzii

Utilizarea problematică a SMU a crescut (7% în 2018, 11% în 2022) - mai frecventă la fete.

Gaming-ul problematic a fost mai răspândit la băieți (12%).

România are cea mai mare prevalență de SMU problematic (22%).

S-au identificat diferențe semnificative între țări în prevalența utilizării și gaming-ului.

Ca o scurtă comparație cu alte țări, adolescenții români prezintă un risc crescut comparativ cu țări precum Olanda (cel mai mic procent).

Ca o concluzie, utilizarea intensă și problematică este influențată de factori culturali și economici.

Citește interviul de pe Edupedu aici.

Consultă studiul integral aici.

Intră în comunitatea DadsAround

www.dadsaround.com

LinkedIn

Substack

YouTube

TikTok

Instagram

Facebook

Despre DadsAround

DadsAround este un proiect de parenting pentru toți tații care vor să afle cum să fie mai buni. A fost fondat în 2023 de Ioan Ungureanu, dintr-o nevoie personală de a înțelege cum faci să devii un super tată.

Proiectul este facilitat de 2 tați

Ioan Ungureanu, fondator DadsAround, Communication Product Developer la pastel

Specialist în comunicare, cu peste 7 ani de advertising, 2 de marketing digital și marketing politic, 3 ani de jurnalism și 5 ani de turism. Licențiat și cu master în Jurnalism. Pasionat de știința minții și de AI. Student la a doua facultate, Psihologie și Științe Cognitive, la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității București. Student la Masterul Psihologie Educațională și Consiliere Psihologică din cadrul aceleași facultăți. Cadru didactic asociat la FCRP, predând în engleză cursul Making Media: Editing and Design.

Matei Stănculescu - co-fondator Centrul Eka, psihoterapeut, coach

Matei Stănculescu este psihoterapeut, coach & trainer, specialist CIPRA și co-fondator al Centrului Eka, hub de wellbeing, psiho-educație și dezvoltare personală. Cu peste 15 ani în practica privată, consiliere psihologică și vocațională, dar și în managementul stresului, timpului, detectarea și dezvoltarea abilităților de leadership, Matei s-a specializat și în mental fitness training, public speaking, managementul eșecului, al crizei și al schimbării.

Îți mulțumesc pentru că și tu crezi în decizia de a fi #SuperTata și te invit la dezbaterea #DadsAround.

SuperTați în Formare
DadsAround Podcast
Bine ai venit la DadsAround Podcast, singurul podcast de parenting pentru tați din România, facilitat de un tată divorțat și un tată psihoterapeut.
(O mică paranteză)
- dacă vrei să ieși din online și să interacționezi cu comunitatea noastră - înscrie-te la următoarea ediție DadsAround Sessions: https://centruleka.com/dadsaround-sessions/ Este singurul workshop lunar de parenting pentru tați - 100% gratuit - din România
Așa. Numele meu este Ioan Ungureanu și sunt fondatorul DadsAround. Sunt un tată divorțat, expert în comunicare cu peste 12 ani de experiență și explorator al minții și comportamentului, în prezent student la a doua facultate, Psihologie și Științe Cognitive din cadrul Facultății de Psihologie și Științele Comunicării, Universitatea București.
Alături de mine, partener în proiectul DadsAround, este Matei Stănculescu. Psihoterapeut, coach, trainer și co-fondator al Eka - Centrul Stării de Bine.
Divorțul personal și rolul tatălui
Călătoria mea prin divorț și provocările ca tată m-au făcut să realizez că există un gol semnificativ în societatea noastră în felul în care înțelegem rolului tatălui în dezvoltarea sănătoasă și puternică a copiilor.
Fiecare episod din DadsAround Podcast explorează complexitățile parenting-ului pentru tați dintr-o perspectivă științifică și empatică.
Descoperim împreună legătura crucială dintre învățarea adulților și bunăstarea copiilor. Dezbatem deschis despre normele învechite care împiedică dezvoltarea sănătoasă a copiilor și ne dorim crearea unei comunități bazate pe colaborare și înțelegere.
DadsAround Podcast face parte din DadsAround, un proiect cu dimensiuni multiple pe care l-am lansat în vara anului 2023, dedicat ajutorării taților în navigarea provocărilor paternității.
Află mai multe aici: www.dadsaround.com
În prezent, abordăm această temă în limba română, limba mea maternă, dar aștept cu nerăbdare să creștem la un nivel internațional.
Ne găsești pe:
YouTube: https://www.youtube.com/@DadsAround
Instagram: https://www.instagram.com/dadsaround_stories/
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=61553688662947
Substack: https://dadsaround.substack.com/
TikTok: https://www.tiktok.com/@dadsaround
Spotify: https://open.spotify.com/show/4i7nDHRdESQbHsQaq8bUXT?si=9f2495c92d0e4445
Apple Podcasts: https://podcasts.apple.com/ro/podcast/dadsaround-podcast/id1734454848
Uite la ce să te aștepți cu DadsAround Podcast
Discuții interesante:
Descoperă strategii și sfaturi practice menite să sprijine tații în călătoria lor de părinte.
Interviuri cu experți:
Obține perspective valoroase de la o gamă variată de specialiști, oferind sfaturi adaptate pentru tați.
Implicarea comunității:
Participă la discuții interactive, webinarii și workshop-uri și contribuie la construirea unei comunități a taților dornici să fie super tați.
Creștere personală:
Învață cum să navighezi și să echilibrezi viața de tată, concentrându-te pe bunăstarea emoțională, planificarea financiară, gestionarea timpului și multe altele.
Învățare colaborativă:
Împărtășește-ți experiențele și descoperirile, contribuind la o călătorie colectivă de creștere și înțelegere.
Teme principale:
Co-Parenting, Suport Emoțional, Custodia Copilului, Mindfulness, Echilibru între viața personală și cea profesională, Cercetare în Parenting, Nutriție, Sport, tați la primul copil și multe altele.
Acest podcast oferă o combinație de perspective susținute de știință și înțelepciunea comunității pentru a sprijini tații în călătoria lor neîntreruptă de a deveni cea mai bună versiune de tată pe care o pot atinge.
Nu suntem aici să dăm sfaturi. Suntem aici pentru a discuta, dezbate și împărtăși cunoștințe și experiențe care ar trebui să-i ajute pe tați să-și atingă adevăratul potențial de părinți.
Alătură-te acestei călătorii transformatoare, unde căutăm să creștem experiența paternității, episod cu episod.