0:00
/
0:00
Transcript

România este pe primul loc între 44 de țări la consumul problematic de social media - Ultimul DadsAround LIVE din 2024

22% dintre copiii și adolescenții de 11-15 ani din România consumă social media chiar până la nivel de dependență. Dar ce înseamnă asta?

În ultimul #DadsAroundLIVE din 2024, ne-am dorit să ne uităm la concluziile unui studiu important realizat de Organizația Mondială a Sănătății.

Conform datelor OMS (din studiul HBSC), 22% dintre acești tineri prezintă simptome similare unui sevraj psihologic atunci când le este restricționat accesul la telefon sau la rețelele sociale.

Fenomenul se traduce prin dificultatea de a opri folosirea telefonului, pierderea interesului pentru școală sau activități în aer liber, probleme de somn, insomnii, sentimente de tristețe și anxietate atunci când nu pot intra online.

Tema studiului

Utilizarea social media și gaming-ul digital la adolescenți în Europa, Asia Centrală și Canada.

Obiectivul studiului

Identificarea impactului utilizării social media și a gaming-ului asupra sănătății și comportamentelor tinerilor.

Metodologia

Studiu bazat pe sondaj HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) din 2021/2022, utilizând scale standardizate pentru categorii precum utilizare problematică a social media și gaming.

Eșantionul studiului

279.117 tineri (11, 13, 15 ani) din 44 de țări/regiuni.

Principalele concluzii

Utilizarea problematică a SMU a crescut (7% în 2018, 11% în 2022) - mai frecventă la fete.

Gaming-ul problematic a fost mai răspândit la băieți (12%).

România are cea mai mare prevalență de SMU problematic (22%).

S-au identificat diferențe semnificative între țări în prevalența utilizării și gaming-ului.

Ca o scurtă comparație cu alte țări, adolescenții români prezintă un risc crescut comparativ cu țări precum Olanda (cel mai mic procent).

Ca o concluzie, utilizarea intensă și problematică este influențată de factori culturali și economici.

Citește interviul de pe Edupedu aici.

Consultă studiul integral aici.

Intră în comunitatea DadsAround

www.dadsaround.com

LinkedIn

Substack

YouTube

TikTok

Instagram

Facebook

Despre DadsAround

DadsAround este un proiect de parenting pentru toți tații care vor să afle cum să fie mai buni. A fost fondat în 2023 de Ioan Ungureanu, dintr-o nevoie personală de a înțelege cum faci să devii un super tată.

Proiectul este facilitat de 2 tați

Ioan Ungureanu, fondator DadsAround, Communication Product Developer la pastel

Specialist în comunicare, cu peste 7 ani de advertising, 2 de marketing digital și marketing politic, 3 ani de jurnalism și 5 ani de turism. Licențiat și cu master în Jurnalism. Pasionat de știința minții și de AI. Student la a doua facultate, Psihologie și Științe Cognitive, la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității București. Student la Masterul Psihologie Educațională și Consiliere Psihologică din cadrul aceleași facultăți. Cadru didactic asociat la FCRP, predând în engleză cursul Making Media: Editing and Design.

Matei Stănculescu - co-fondator Centrul Eka, psihoterapeut, coach

Matei Stănculescu este psihoterapeut, coach & trainer, specialist CIPRA și co-fondator al Centrului Eka, hub de wellbeing, psiho-educație și dezvoltare personală. Cu peste 15 ani în practica privată, consiliere psihologică și vocațională, dar și în managementul stresului, timpului, detectarea și dezvoltarea abilităților de leadership, Matei s-a specializat și în mental fitness training, public speaking, managementul eșecului, al crizei și al schimbării.

Îți mulțumesc pentru că și tu crezi în decizia de a fi #SuperTata și te invit la dezbaterea #DadsAround.